groen(er) leven minimalisme

10. Bewust (kledij) shoppen

28 juni 2017
BEWUST KLEDIJ SHOPPEN - blahblahblah.be

Een dagje shoppen, we doen het allemaal wel eens. De ene al wat meer dan de andere maar waarom ook niet want shoppen is leuk en gezellig! Het is iets wat je verdient na een zware werkweek of omdat je jarig bent. We kopen impulsief kledij die dan onaangetast in de kast hang of moeten thuis vaststellen dat die nieuwe trui eigenlijk niet bij de rest van onze garderobe past … zonde!

Kortom, het is een gewoonte en voor sommigen zelfs een hobby waar we vaak onnodig veel geld aan spenderen, om nog maar te zwijgen over werkuren en lonen. Ik shopte vroeger zelf ook nogal wat in het rond .. maar ondertussen heb ik de inhoud van mijn kleerkast meer dan gehalveerd en merk ik dat ik nog steeds gelukkig ben, stel je voor 😉 Ik weet beter wat ik wil en wat ik nodig heb. Ik shop niet enkel m’n groenten maar ook kledij met een boodschappenlijstje en ben een bewuste(re) consument. Met deze tips kan jij dat ook!

1/ Begrijp je prioriteiten.

Dit klinkt misschien wat zweverig maar eigenlijk is het niet meer dan logisch. Als je leert te begrijpen waar je naartoe wilt in dit leven (da’s niet altijd easy, ik weet het) is het veel gemakkelijker om je financiën onder controle te houden. (Gedachtenloos) shoppen staat vaak in de weg van datgene wat je echt wil bereiken. Misschien wil je veel reizen, je huis herinrichten of zelfs een huis kopen. Hierover nadenken kan je uitgaven beïnvloeden. Als je binnenkort weer aan de kassa staat, vraag je dan af of het echt dat stuk/product is wat je wil. Desnoods stop je een foto in je portefeuille van datgene wat je écht wil 😉

BEWUST KLEDIJ SHOPPEN - blahblahblah.be

2/ Ken je stijl.

Misschien denk je dat je geen bepaalde stijl hebt of ken je je stijl nog niet zo goed. Open dan je kleerkast, bekijk je decoratie in huis en open eventueel een Pinterestbord. Meestal valt er wel een lijn in te bespeuren of een aantal kleuren en patronen die dikwijls terugkeren. Streepjes galore hier! 😉 Wanneer je je eigen stijl beter leert kennen, zal je gemakkelijker stukken kunnen wegdenken uit je kleerkast, sommige dingen zullen gewoon echt niet passen bij de rest van je kleerkast en dus zal je die vlugger kunnen negeren.

3/ Stop met shoppen.

Haha, right, hé? 🙂 Maar echt, leer je valkuilen kennen en probeer iets anders te doen bij verveling, verdriet, een slechte dag, een goede dag, je verjaardag, solden, … Probeer niet elke trend te volgen en stop ook met windowshoppen, óók of zelfs vooral op Facebook en Instagram.

Hoe mooi ik die ecologisch en verantwoorde kledij bij Mieke ook vind, ik ben gestopt met haar te volgen op sociale media. Ik heb niks nodig, dus ook niet van het verantwoorde soort. Wat ik niet zie, moet ik ook niet persé hebben. (Sorry Mieke!)

BEWUST KLEDIJ SHOPPEN - blahblahblah.be

4/ Stel een boodschappenlijstje op.

Als je eenmaal uitgeplozen hebt wat je wil in het leven, wat je stijl is en wat je valkuilen zijn, kun je een wishlist opmaken. Je hebt heus niet elk half jaar iets nodig uit de solden, laat staan om de 2 weken wanneer je dat ene shoppingcentrum passeert. Probeer je outfits te optimaliseren, koop kwalitatieve en af en toe tijdloze stukken. Plan in wanneer je gaat shoppen en probeer het niet als een hobby te zien. Niemands hobby zou eigenlijk shoppen moeten zijn ..

En mocht je denken dat ik helemaal heilig ben, onlangs had ik ook nog eens zo’n koopdrift, waarna ik me een half uur later alweer schuldig voelde .. net daarom vind ik deze post zo belangrijk, desnoods als reminder voor mezelf 😉

Koop jij teveel (kledij) of net het tegenovergestelde? Wat zijn je tips?

 • Reply
  Resaarcle
  19 juli 2017 at 22:35

  Mijn ultieme tip: sinds ik kinderen heb, heb ik geen tijd meer om te shoppen! 😄 En om online shoppen te vermijden, lees ik liever leuke blogs!

  • Reply
   Katrien
   20 juli 2017 at 09:07

   Da’s wel heel drastisch natuurlijk! 😉 Maar goed dat het helpt, alle kleine beetjes zijn goed.

 • Reply
  Inge
  20 juli 2017 at 14:01

  Ik probeer dat ook te minderen, al dat gewinkel, want ‘k heb deze vakantie nog eens alle dingen buitengegooid uit mijn kleerkast die ik gewoon bijhield omdat ik dacht: “daar geraak ik nog wel eens in” of “ik heb het van die of die gekregen en da’s spijtig als ik het nu zou wegdoen”. Zoveel plaats er ineens vrijkwam in mijn kast, ongelooflijk…
  En dan heb ik nog het gevoel dat ik eigenlijk nog teveel heb bijgehouden, maar bon. Ik doe het stapsgewijs zeker? 😉
  Maar toch vind ik het moeilijk. Om zo bepaalde leuke dingen (lees: boeken, notitieboekjes, decoratiespullen of kleding) niet te willen hebben. Ik probeer ook vaak stil te staan bij die uitspraak van Marie Kondo: “does it spark joy?”, maar toch blijft het moeilijk. Al is mijn koopgedrag de laatste drie jaar heel erg geminderd, dus misschien moet ik mezelf voorhouden dat ik al een lange weg heb afgelegd. 😉 x

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.